Warsztaty najpierw miały formę teoretyczną, gdzie uczniowie poszerzali wiedzę z zakresu produktów regionalnych i przygotowywali prezentacje multimedialne z tego zakresu.
Kulminacyjnym punktem były jednak warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie mieli za zadanie przygotowanie potraw z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu zarejestrowanego lub aplikującego o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Projekt kończy się Finałowym Konkursem Kulinarnym i sfinansowany jest przez EFRWP i PIPRiL. Zajęcia prowadziła nauczycielka ZSRCKU Katarzyna Hryciuk, przy wsparciu współpracującego już wcześniej ze szkołą trenera i doradcy kulinarnego - Patryka Dziamskiego.
Jednym z wymogów projektu było zgłoszenie najlepszych uczniów do udziału w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Do konkursu zostaną zgłoszone receptury przygotowane przez Joannę Chrzanowską i Karinę Dudzińską z klasy ITŻa.
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?