Tym razem formuła obejmowała również szkolenie dla nauczycieli, którzy poprowadzą zajęcia z uczniami w szkołach gastronomicznych w ramach projektu „Gotuj lokalnie".
Podczas dwóch dni zmagań, mieli oni okazję doskonalić swoja sztukę gotowania pod okiem profesjonalnych szefów kuchni z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Szkolenie, które odbyło się podczas Tarów EuroGastro, zakończyło się Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym. Nauczyciele w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dania główne, w których łączyli regionalne produkty z woj. podlaskiego, takie jak ser koryciński z tradycyjną, polska wieprzowiną - a wszystko w nowoczesnym wydaniu.
Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Robert Sowa - szef kuchni i doświadczony restaurator, Jerzy Pasikowski - prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Joseph Seeletso - szef kuchni i juror Top Chefa.
ZSRCKU Kościelec reprezentowała nauczycielka Jolanta Chruścielska.
Kolejnym etapem będą warsztaty dla uczniów szkół gastronomicznych, poprowadzone przez nauczycieli, a następnie konkurs kulinarny dla uczniów.
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?