W Poznaniu odbył się okręgowy etap XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, której organizatorami są Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
W etapie okręgu poznańskiego wzięło udział 30 uczniów z wielkopolskich i lubuskich szkół, w tym również 6 uczniów z ZSRCKU w Kościelcu.
Olimpiada składała się z dwóch etapów - testu wiedzy o żywności, w którym brali udział wszyscy uczestnicy, oraz części ustnej, do której zakwalifikowało się 7 uczniów z najwyższą punktacją.
Uczennica IV klasy Technikum Żywienia Patrycja Musiał z ZSRCKU w Kościelcu zakwalifikowała się do części ustnej, gdzie uzyskała bardzo wysoką drugą lokatę. Tym samym w marcu przyszłego roku będzie reprezentowała szkołę w finale ogólnopolskim i powalczy o indeks wyższej uczelni.
W Olimpiadzie wzięli udział również: Martyna Kwiatkowska, Ewa Gostyńska, Agnieszka Zasada, Klaudia Marciniak oraz Michał Bińkowski. Opiekunem uczniów była Sylwia Sobierajska.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?