Składniki:
4 szklanki maki,
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny lub masła (można zastąpić 1 szklanką oleju).
duży kubek kwaśnej, gęstej śmietany lub zsiadłego mleka,
2 jajka,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
dodatkowo: puszka maku, sezonowe owoce lub z puszki.
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy śmietanę, rozpuszczony tłuszcz, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (gdyby było zbyt gęste, dodać trochę mleka). Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej blachy, pozostawiając około jednej szklanki na polanie całego ciasta.
Na cieście - zaczynając od rogu blachy nakładamy na przemian - warstwę maku, warstwę owoców, do zapełnienia całej blachy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy mlekiem, musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany i polewamy mak i owoce. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka lub polewą w ulubionym smaku. Można też posypać cukrem pudrem. Po ostygnięciu ciasto pokroić na kawałki. Na każdym kawałku będą owoce i mak.Smacznego!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?