Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Technikum Żywienia w Kościelcu: Wyróżnienie na konkursie kulinarnym

GB
Sukces uczniów Technikum Żywienia w Kościelcu
Sukces uczniów Technikum Żywienia w Kościelcu Fot. ZSRCKU Kościelec
Sukcesem zakończył się udział uczniów Technikum Żywienia w Kościelcu w finale ogólnopolskiego konkursu na najlepszy przepis kulinarny, wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W warszawskim centrum kulinarnym DORAM odbył się finał konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Organizatorem przedsięwzięcia było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonawcą Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Najbardziej Wystrzałowa Szkoła w Powiecie Kolskim 2013 [GŁOSUJ]

Już samo zakwalifikowanie się do finału tego prestiżowego konkursu aż czterech drużyn z Technikum Żywienia w Kościelcu było ogromnym sukcesem. Z całej Polski otrzymano 95 zgłoszeń, by do finału zakwalifikować jedynie 10.

Wśród najlepszych znaleźli się Klaudia Marciniak i Aleksandra Nuszczyńska, Karina Dudzińska i Joanna Chrzanowska, Dawid Lipiński i Daniel Więckowski oraz Łukasz Bartosik i Adrian Jaworski. Młodych uczestników przygotowywały Jolanta Chruścielska i Katarzyna Hryciuk.

Wyniki oraz wręczenie nagród odbyło się 6 października, podczas ogólnopolskiego kiermaszu produktów tradycyjnych i regionalnych.

Mimo, że konkurencja była duża, wyróżnienie wywalczyły Karina Dudzińska i Joanna Chrzanowska. To dla młodzieży z Kościelca niewątpliwie ogromny sukces. Zarówno wyróżnieni w konkursie jak i wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody pieniężne.

Podczas kiermaszu uczniowie mieli również okazję gotować pod okiem szefa kuchni Hotelu „Pod Złotym Lwem”, z departamentu Lot w płd.-zach. Francji, panem Marc Prunieres.

- Do sukcesu uczniów z Kościelca w dużej mierze przyczyniły się warsztaty kulinarne, jakie z naszymi uczniami prowadzi kucharz z Poznania pan Patryk Dziamski - informuje Katarzyna Hryciuk, nauczycielka ZSRCKU w Kościelcu.

Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kolo.naszemiasto.pl Nasze Miasto