W warszawskim centrum kulinarnym DORAM odbył się finał konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Organizatorem przedsięwzięcia było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonawcą Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Najbardziej Wystrzałowa Szkoła w Powiecie Kolskim 2013 [GŁOSUJ]
Już samo zakwalifikowanie się do finału tego prestiżowego konkursu aż czterech drużyn z Technikum Żywienia w Kościelcu było ogromnym sukcesem. Z całej Polski otrzymano 95 zgłoszeń, by do finału zakwalifikować jedynie 10.
Wśród najlepszych znaleźli się Klaudia Marciniak i Aleksandra Nuszczyńska, Karina Dudzińska i Joanna Chrzanowska, Dawid Lipiński i Daniel Więckowski oraz Łukasz Bartosik i Adrian Jaworski. Młodych uczestników przygotowywały Jolanta Chruścielska i Katarzyna Hryciuk.
Wyniki oraz wręczenie nagród odbyło się 6 października, podczas ogólnopolskiego kiermaszu produktów tradycyjnych i regionalnych.
Mimo, że konkurencja była duża, wyróżnienie wywalczyły Karina Dudzińska i Joanna Chrzanowska. To dla młodzieży z Kościelca niewątpliwie ogromny sukces. Zarówno wyróżnieni w konkursie jak i wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody pieniężne.
Podczas kiermaszu uczniowie mieli również okazję gotować pod okiem szefa kuchni Hotelu „Pod Złotym Lwem”, z departamentu Lot w płd.-zach. Francji, panem Marc Prunieres.
- Do sukcesu uczniów z Kościelca w dużej mierze przyczyniły się warsztaty kulinarne, jakie z naszymi uczniami prowadzi kucharz z Poznania pan Patryk Dziamski - informuje Katarzyna Hryciuk, nauczycielka ZSRCKU w Kościelcu.
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?