Zajęcia z młodzieżą poprowadził znany w branży kelnerskiej Grzegorz Górnik, który na co dzień szkoli profesjonalistów, uczniów szkół kelnerskich, gastronomicznych, hotelarskich, itp. Spotkanie zorganizowała nauczycielka Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Monika Masiera.
- Podczas pięciogodzinnych warsztatów przyszli kelnerzy nauczyli się m.in. w jaki sposób podawać dania specjalne: homary, raki i kawior. Poznali również standardy nakrywania stołu oraz metody serwowania potraw, do których należy chociażby flambirowanie - podawanie potrawy po wcześniejszym oblaniu lub skropieniu jej alkoholem i podpaleniu - poinformowała nas Kamila Chichłowska z ZSCKR w Powierciu.
Dużym zainteresowaniem uczniów cieszył się pokaz różnorodnych trików kelnerskich, jak również stworzonego przez Grzegorza Górnika Improstylu, który jest stylem nakrycia stołu, odpowiadającym najnowszym trendom światowym.
Każdy uczestnik szkolenia otrzymał certyfikat branżowy potwierdzający udział w Warsztatach Kelnerskich GASTROSHOW 2015 „za stwarzanie szansy poszerzania umiejętności praktycznych nauczycieli oraz podnoszenia jakości kształcenia zawodowego w zawodach branży gastronomicznej”. Natomiast Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu otrzymał Euro - Certyfikat Jakości.
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?