W marcu tego roku 20 nauczycieli uczestniczyło w warsztatach i szkoleniu podczas Targów Eurogastro zorganizowanych w ramach projektu "Gotuj lokalnie". ZSRCKU Kościelec reprezentowała Jolanta Chruścielska.
Kolejnym etapem projektu było przeprowadzenie warsztatów dla uczniów w swojej szkole oraz przesłanie na konkurs receptur z wykorzystaniem produktów regionalnych.
27 września 2014 roku w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego zorganizowanego przez EFRWP - Gotuj lokalnie. Dziesięć najlepszych drużyn w kraju oceniało jury, w którym zasiedli znani kucharze: Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni - Jerzy Pasikowski, znany z programu Pytanie na Śniadanie oraz właściciel Akademii Kulinarnej - Marcin Budynek oraz Tomasz Jakubiak - szef kuchni i dziennikarz kulinarny.
W ścisłym finale znalazła się drużyna ZSRCKU Kościelec - Weronika Kozłowska i Bartłomiej Brzozowski pod opieką Jolanty Chruścielskiej.
- Uczniowie z klasy II Technikum Żywienia zaprezentowali wysoki poziom pracy oraz profesjonalne przygotowanie. Wielogodzinne przygotowania nie mogły zostać niezauważone przez jury. Winna pierś z kaczki z pyrczakami, konfiturą z czerwonej cebuli oraz sosem dyniowo-gruszkowym oraz ciasteczko lazur z gruszką i jeżynami przyniosły im szczęście i III miejsce. Najlepsze okazały się drużyny z Gorzowa Wielkopolskiego - informuje Katarzyna Hryciuk z ZSRCKU w Kościelcu.
Zdobywcy trzeciego miejsca pojadą na 5-dniowy kurs do Akademii Kulinarnej Marcina Budynka do Augustowa.
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?