Organizatorem III edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Finał imprezy odbył się 11 października 2014 roku w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro w Warszawie.
Jury w składzie: Jarosław Uściński - Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, vice prezes Tomasz Gawarzyński, Piotr Szczygielski - członek OSSKiC, a także Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Izabela Byszewska oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa, po ocenie ponad 60 nadesłanych do konkursu receptur do następnego etapu zakwalifikowało 11 najlepszych przepisów kulinarnych. Wśród najlepszych była receptura Natalii Wieczorek i Kajetana Rusin - uczniów klasy II Technikum Żywienia ZSRCKU Kościelec.
Komisja konkursowa przyznała naszym uczniom pierwsze wyróżnienie za piersi z kaczki z owocami w śliwkowo-korzennym sosie z musem z czerwonej kapusty i dyniowym akcentem.
Jury podkreśliło bardzo wysoki poziom konkursu zarówno pod względem smakowitości potraw jak i technicznego przygotowania uczniów. W nagrodę uczniowie otrzymali bon o wartości 1000 zł. Zwycięstwo przypadło szkole z Warszawy.
Uczniów przygotowywały do konkursu Jolanta Chruścielska i Katarzyna Hryciuk.
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?