Uprawa warzywa zaledwie kilka metrów od własnych drzwi wejściowych do domu? Okazuje się, że wszystko jest możliwe!
Pomidory, bazylia, lubczyk i szczypiorek na klatkach schodowych
W bloku przy ulicy Kaspijskiej 1 na Stegnach w Warszawie na kilku piętrach stworzone zostały nowoczesne szklarnie. Ogródki same potrafią nawadniać się dzięki posiadaniu automatycznego systemu, mają też wmontowane specjalne lampy, które służą do ogrzewania roślin.
Mieszkańcy Kaspijskiej 1 na korytarzach bloku uprawiają m.in. pomidory, bazylię, lubczyk, koper czy szczypiorek.
Jak się okazuje to pierwsza w Polsce eksperymentalna uprawa roślin jadalnych w bloku. Jest to Projekt SmartFood prowadzony jest przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które współpracuje przy tym pomyśle z Norwegią. Celem projektu jest uprawianie własnej żywności w budynku mieszkalnym. Badacze w ten sposób chcieli przekonać się, czy możliwe jest zastąpienie jedzenia kupowanego w supermarketach, samodzielną produkcją jej na korytarzach budynków.
Szklarnie – kabiny hydroponiczne, mające 1,2 metra szerokości, 2 metry wysokości i 60 cm głębokości, stanęły na różnych piętrach.
Jak zapewniają pomysłodawcy projektu "dzięki takim uprawom zmniejsza się emisję gazów cieplarnianych, ogranicza marnowanie żywności oraz koszty energii i transportu".
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?