Kuchnie niemalże z całego świata to oferta restauracji w samochodzie lub przyczepce, czyli food trucków. Takie mobilne knajpy to coraz bardziej popularna alternatywa dla tradycyjnych lokali. Dnia street foodowe są niejednokrotnie smaczniejsze niż w knajpach. O podniebienia gości jedzenia „pod chmurką” dbają kucharze z całego świata. Zwłaszcza na zlotach i festiwalach można spróbować różnorodnej kuchni w jednym miejscu.
- Organizatorzy wydarzenia dokładają starań, by obecne na wydarzeniach food trucki serwowały różne od siebie dania. Są przedstawiciele kuchni chińskiej, tajskiej, meksykańskiej, gruzińskiej, ukraińskiej, węgierskiej. Nie brakuje street foodowych klasyków i dań orientalnych, przekąsek na słodko i słono. Dania przygotowywane są według autorskich przepisów, często z domowymi sosami lub nietuzinkowymi dodatkami – opowiada Magda Okulewicz, jedna z organizatorek takich wydarzeń.
Restauracje „na kółkach” to oferta gastronomiczna częściej spotykana w większych miastach, choć pojawiają się też i w tych mniejszych . Można w nich spróbować dań, które na co dzień raczej nie goszczą na polskich stołach. Co je wyróżnia?
- Te współczesne mini restauracje wyróżniają się swoją identyfikacją i wąskim, ale dopracowanym menu. Ich twórcy to osoby z pasją, które dbają o świeże składniki i ich staranny dobór. Dania przygotowywane są na miejscu. Choć niektórym osobom food trucki wciąż kojarzą się z samochodami gastronomicznymi z lat 80. i 90., to wystawcy prezentują zupełnie nową jakość – przekonuje Okulewicz.
Czego warto spróbować z food trucków? Oto co polecamy - zobacz w galerii:
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?