Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w...
fot. fpwing/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Prażenie orzechów do mocnego zarumienienia

Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w piekarniku są chrupkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Niestety wysoka temperatura, w której odbywa się proces, powoduje utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytworzenie tłuszczy trans i wolnych rodników, a także straty witamin A i E.

Dlatego prażyć trzeba w odpowiedni sposób. Porcję nasion, należy wsypać na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Czas prażenia zależy od wielkości produktu. By podprażyć sezam lub wiórki kokosowe wystarczy 15 sekund, natomiast orzechy włoskie lub migdały będą potrzebowały około minuty. Moment wyczucia charakterystycznego zapachu to znak, że proces należy zakończyć. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego i charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem.

Zobacz również

Pogoń Staszów wygrała z AKS 1947 Busko-Zdrój 3:0 w lidze trampkarzy starszych [FOTO]

Pogoń Staszów wygrała z AKS 1947 Busko-Zdrój 3:0 w lidze trampkarzy starszych [FOTO]

Druga tura wyborów samorządowych. Kiedy obowiązuje cisza wyborcza?

Druga tura wyborów samorządowych. Kiedy obowiązuje cisza wyborcza?

Polecamy

Jak odzyskać numer GG i hasło? Użytkownicy wracają do Gadu-Gadu

Jak odzyskać numer GG i hasło? Użytkownicy wracają do Gadu-Gadu

Zacznie się 15 kwietnia 2024 roku. Posypią się mandaty na drogach

Zacznie się 15 kwietnia 2024 roku. Posypią się mandaty na drogach

Nowy przedmiot w polskich szkołach zamiast HiT-u Czarnka. "To będzie dobra zmiana"

Nowy przedmiot w polskich szkołach zamiast HiT-u Czarnka. "To będzie dobra zmiana"