Uczniowie udali się na wycieczkę do piekarni „Valdi” w Osieku Małym, aby poznać współczesny proces wypiekania pieczywa. Zainteresowani mogli obejrzeć nowoczesne maszyny i urządzenia oraz podziwiali umiejętności piekarzy. Z ogromnym zapałem przystąpili do sprawdzenia swych zdolności w formowaniu chleba, bułek, rogali a nawet chałki.
Kolejny dzień poświęcono na oglądanie wystaw i prezentacji multimedialnych oraz pokaz domowego wypieku chleba żytniego na zakwasie i degustację pieczywa.
Zajęcia realizowano pod hasłem „Mało nas do pieczenia chleba”. - Z pomocą „pospieszyły” mamy uczniów oraz Ewa Kmieć z zespołu tanecznego "Witowo" i Jadwiga Paprocka z zespołu „Osieczanki”, które opowiedziały o tradycjach i zwyczajach związanych z chlebem oraz zaprezentowały narzędzia i akcesoria do przyrządzania pieczywa - poinformowała Agnieszka Palińska z SP w Drzewcach.
Uczniowie podczas realizowanego projektu zapoznawali się z pochodzeniem zbóż, motywem chleba w literaturze i malarstwie, poznali także wyniki ankiety „Kromka chleba”. Wystosowali list otwarty z prośbą o nie marnowanie pieczywa oraz sprawdzili w konkursie swoją swoją znajomość przysłów i wiedzę o chlebie.
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?