Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Felieton rowerowy. O jeden most bliżej (zdjęcia)

Felieton rowerowy. O jeden most bliżej (zdjęcia)

Wulgarny transparent na stadionie Resovii adresowany do piłkarzy!

Wulgarny transparent na stadionie Resovii adresowany do piłkarzy!

Polecamy

74-latek niszczył samochody w Krakowie. Używał noża

74-latek niszczył samochody w Krakowie. Używał noża

Strobin. 41-latek uderzył w zaparkowane audi i ogrodzenie

Strobin. 41-latek uderzył w zaparkowane audi i ogrodzenie

Brudna kampania wyborcza? Kandydaci na burmistrza wydali oświadczenia

Brudna kampania wyborcza? Kandydaci na burmistrza wydali oświadczenia