Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pastaman Mateo Zielonka makaronem podbija świat. Sprawdź przepis mistrza na pappardelle

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dzięki nowej publikacji od wydawnictwa Buchmann dowiecie się, że makaron może mieć wiele smaków, wzorów i barw.
Dzięki nowej publikacji od wydawnictwa Buchmann dowiecie się, że makaron może mieć wiele smaków, wzorów i barw. materiały prasowe Buchmann
Mateo Zielonka swoimi makaronami podbił Londyn. Jego pasty to kulinarny majstersztyk. Występują w różnych kształtach, wzorach i kolorach. Mateo zebrał je w książce „Pastaman”, która ukazała się nakładem wydawnictwa Buchmann. Autor swoje niezwykłe podejście do przygotowania makaronu prezentuje na popularnym profilu na Instagramie. Zobacz, jak wykonać wyjątkowe dania we włoskim stylu. Sprawdź też przepis Mateo na pappardelle z kremowym sosem dyniowym. Smacznego!

Mateo Zielonka zyskał popularność, prezentując przepisy na makaron na Instagramie. Pracuje jako szef kuchni w Londynie na 180 The Strand i jest odpowiedzialny za menu w The Store X. „Pastaman” wyjechał z Polski sześć lat temu i osiadł w Wielkiej Brytanii. Zaczynał na zmywaku i szybko awansował na kucharza, pracując w restauracjach Padella i Polpo. Jego pierwsza książka „Pastaman” to zbiór receptur na wyjątkowe makarony, w tym te klasyczne, jajeczne oraz ich wegańskie zamienniki. Autor dzieli się także wskazówkami, jak otrzymać kolorowy makaron z zastosowaniem naturalnych składników. Z 40 przepisów na domowe sosy i makarony można wybrać swój ulubiony posiłek.

Pastaman i jego niezwykłe makarony?

Spod jego dłoni wychodzą makarony w czarno-białe pasy z dodatkiem atramentu kałamarnicy oraz nakrapiane ciasto z dodatkiem szpinaku lub buraka. Taki makaron w kropki sprawi, że nawet niejadek zainteresuje się podanym obiadem. Widać, że Mateo Zielonka lubi eksperymentować nie tylko ze smakiem, ale też z kształtami serwowanych dań. Dowodem na to stwierdzenie jest makaron garganelli wykonywany za pomocą specjalnej deski z wyżłobieniami.

Na początku książki „Pastaman” znajdziemy podpowiedź, jaki sprzęt będzie potrzebny do wykonania makaronu oraz składniki i instrukcję gotowania. Przydatne są porady dotyczące mrożenia makaronu i sposobów jego przechowywania. Kolejny rozdział poświęcony jest ciastu na makaron. Zaskakująco prosty przepis potrzebuje jedynie dwóch produktów. Publikacja prezentuje też metodę przygotowania ciasta bezglutenowego i ciasta wegańskiego. Książka została zilustrowana zdjęciami apetycznych potraw, które zachęcają do ich wypróbowania.

Domowy makaron – przepis na sukces

Rozdział „Rodzaje makaronów i przepisy” prezentuje wyjątkowe sposoby na domowe posiłki. Dzięki uprzejmości wydawnictwa możemy podzielić się jednym z przepisów na pappardelle z kremowym sosem dyniowym.

Pappardelle z kremowym sosem dyniowym (PRZEPIS)

Pappardelle dyniowe
India Hobson

„Dynie występują w wielu gatunkach – nigdy nie mogę się oprzeć, kiedy na targu widzę stoiska uginające się pod ciężarem tych kolorowych warzyw - pisze Mateo. - Można z nich przygotować zupę, curry i sos albo po prostu upiec je z kminem i płatkami chilli lub ziołami. Do przygotowania tego dania możesz użyć właściwie każdej dyni. Jeśli chcesz, dodaj szczyptę cynamonu albo gałki muszkatołowej. Ja natomiast najbardziej lubię dodatek świeżych liści szałwii, które wspaniale kontrastują ze słodkim smakiem dyni".

Składniki:

  • 400 g jajecznego makaronu pappardelle
  • 500 g dyni, obranej ze skóry, pozbawionej pestek i pokrojonej w średniej wielkości kostkę
  • 3 ząbki czosnku, w łupinie
  • 100 ml / 7 łyżek ciepłej wody
  • 30 ml / 2 łyżki oliwy, dodatkowo do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki mascarpone
  • 15–20 świeżych liści szałwii
  • 20 g parmezanu, startego, dodatkowo do podania

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż kostki dyni i ząbki czosnku do formy, skrop oliwą, posyp solą morską i wymieszaj dłońmi tak, żeby wszystko było równomiernie pokryte tłuszczem. Piecz 30–40 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  2. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek prosto do blendera lub robota kuchennego, dodaj upieczoną dynię, ciepłą wodę, oliwę i sól drobnoziarnistą. Zmiksuj wszystko, żeby uzyskać kremowy sos. Następnie przelej go do dużego rondla i postaw na bardzo małym ogniu.
  3. Teraz czas na gotowanie makaronu. Wrzuć makaron do dużego garnka pełnego wrzącej osolonej wody i gotuj 1½–2 minuty. Po tym czasie szczypcami wyjmij makaron z wody i przełóż go do sosu.
  4. Dodaj pół chochli wody, w której gotował się makaron, mascarpone i liście szałwii. Następnie wymieszaj wszystko, potrząsając rondlem. Posyp makaron parmezanem, dodaj świeżo mielony czarny pieprz, jeszcze raz wymieszaj i sprawdź, czy danie jest odpowiednio doprawione. Podawaj z miseczką tartego parmezanu tak, żeby każdy z gości mógł sam się obsłużyć.

Wersja wegańska:
Użyj suchego makaronu bezjajecznego (linguine lub spaghetti) zamiast jajecznego pappardelle. Mascarpone zastąp śmietanką migdałową lub mlekiem migdałowym. Na koniec dodaj pangrattato zamiast parmezanu. Smacznego!

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pastaman Mateo Zielonka makaronem podbija świat. Sprawdź przepis mistrza na pappardelle - Strona Kuchni

Wróć na kolo.naszemiasto.pl Nasze Miasto