MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Polka zdobyła Kulinarnego Oscara. Jej e-book to międzynarodowy hit! Zobacz przepisy polskiej kuchni

Rolada śląska

Składniki:

1000 g mięsa wołowego
200 g ogórków kiszonych
300 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
200 g cebuli
smalec
musztarda
mąka pszenna
sól
pieprz
5-6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
woda
1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kawałki równo układamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy cienką warstwą musztardy. Ogórki kiszone, boczek i kiełbasę kroimy w słupki. Cebulę kroimy na większe kawałki. Składniki układamy na rozbitym mięsie i zawijamy jak roladę. Mięso związujemy nitką i obtaczamy w mące.

Na rozgrzanym smalcu obsmażamy mięso z każdej strony. Obsmażone kawałki wrzucamy do głębokiej patelni lub garnka. Rolady zalewamy ciepłą wodą na ich wysokość. Dusimy na wolnym ogniu, aż mięso zrobi się miękkie. W trakcie duszenia przekręcamy rolady. Na sam koniec gotowania do miseczki wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy trochę sosu z rolady. Dokładnie mieszamy. Mieszaninę przelewamy do garnka, dokładnie mieszamy przez kolejne 2-3 minuty. Roladę podajemy z kluskami śląskimi lub z kaszą gryczaną.

Zobacz również

Żywy zamek w Pieskowej Skale, a w nim muzyka, tańce, moda i kaligrafia

Żywy zamek w Pieskowej Skale, a w nim muzyka, tańce, moda i kaligrafia

Święcenia diakonatu w Krostoszowicach. Robert Dubel już 25 diakonem w diecezji

Święcenia diakonatu w Krostoszowicach. Robert Dubel już 25 diakonem w diecezji

Polecamy

Ostrzeżenie meteo dla całej Wielkopolski

Ostrzeżenie meteo dla całej Wielkopolski

Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

GORĄCY TEMAT
Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

Pleszewianin na czele jednego z największych banków w Polsce!

TYLKO U NAS
Pleszewianin na czele jednego z największych banków w Polsce!