Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie rób soku lub nalewki z aronii prosto z krzaka! Poznaj sposób, by pozbyć się goryczy! Podsuwamy przepis

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Owoce aronii zbierane po pierwszych przymrozkach nie wymagają mrożenia, są już mniej cierpkie niż te na przełomie sierpnia i września.
Owoce aronii zbierane po pierwszych przymrozkach nie wymagają mrożenia, są już mniej cierpkie niż te na przełomie sierpnia i września. pixabay.com/utroja0
Do zrobienia nalewki z aronii potrzebujemy niewielu składników, a przepis jest dość prosty. Aby powstał sok, w przepisie wystarczy pominąć jeden składnik. Zdradzamy też, co zrobić, by sok z aronii nie był gorzki. Nalewka lub sok z aronii słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Szczególnie jest doceniana jesienią i zimą, w okresie przeziębień. Aronia ma jednak zdecydowanie więcej zalet, jedną z nich jest opóźnianie starzenia się skóry i całego organizmu.

Pod koniec sierpnia zaczynają się zbiory aronii, a wraz z nimi poszukiwanie przepisu na pyszną nalewkę albo sok. Świeży owoc aronii nie należy do najsmaczniejszych, jest cierpki. Znamy łatwy sposób, by przygotowany napój nie był gorzki w smaku.

Nalewka z aronii - prosty przepis

Aronia może niespecjalnie nadaje się do jedzenia na surowo, jednak w przetworach sprawdzi się idealnie.

Składniki potrzebne do zrobienia nalewki z aronii

  • 0,5 kg aronii
  • 0,5 l spirytusu rektyfikowanego
  • ok. 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru (lub nieco więcej)

Co zrobić, żeby nalewka z aronii nie była cierpka, gorzka?

Zazwyczaj zaczynamy od opłukania owoców i zasypania ich cukrem, jednak nie w przypadku aronii. Nalewka tym razem zaczyna się od oczyszczenia i... zamrożenia owoców. Najlepiej na dobę.

Polecamy też: Jak suszyć owoce na słońcu albo w piekarniku? Jabłka, gruszki, śliwki i morele zachowają smak i przetrwają do zimy

Przemrożenie aronii sprawi, że owoce stracą gorycz, a nalewka nie będzie gorzka. Przemrożone owoce szybciej puszczają sok, a to kolejna zaleta. Jeśli nie zamrozimy ich chociaż na kilka godzin, nawet duża ilość cukru nie uratuje sytuacji.

Jeśli chcemy zrobić sok z aronii, wystarczy nie dodawać alkoholu i zalać butelki gorącym roztworem.

Jak zrobić nalewkę albo sok z aronii? Prosty przepis. To możesz dodać do soku

Podane proporcje można oczywiście zwielokrotnić, jeśli masz więcej owoców. Do wymienionych składników można dodać jeszcze dwa. Niektórzy dodają sok z połówki cytryny oraz liście wiśni lub aronii.

Po wyjęciu aronii z zamrażalnika umieszczamy ją w garnku, zalewamy wodą (by przykryła owoce) i zagotowujemy, by puściła sok. Zostawiamy na dobę pod pokrywką. Następnie przecedzamy przez gazę rozłożoną na sitku. Odciskamy owoce, w których jest jeszcze sporo soku.
Do oddzielonego soku dodajemy cukier
i znów krótko gotujemy. Wystarczy, by rozpuścił się cukier. Po lekkim wystudzeniu dodajemy spirytus (pomijamy w przypadku soku) i przelewamy aroniówkę do butelek. Po kilku tygodniach będzie gotowa.

Sok i nalewka z aronii to samo zdrowie. Właściwości aronii

Aronia to krzew o wielkości od 1,5 do 2,5 metra wysokości. Roślina odporna na mrozy czy susze. Charakteryzuje się również wysoką tolerancją na choroby i szkodniki. To sprawia, że należy do łatwych w uprawie.

Spożycie aronii może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, obniżenie poziomu cholesterolu), chorób nowotworowych, cukrzycy typu II i choroby wrzodowej żołądka, wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Aronia jest bogata w błonnik, witaminy C, B2, B3, B9 oraz E, kwas foliowy, żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, bor czy mangan. Warto wymienić wyjątkowe bogactwo antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Aronia

  • opóźnia proces starzenia się;
  • wzmacnia naczynia krwionośne;
  • obniża ciśnienie;
  • pomocna w chorobach oczu.

Wiele prac wskazuje na to, że antocyjany z owoców aronii mogą normalizować metabolizm węglowodanów u chorych na cukrzycę, hamować rozrost komórek nowotworowych u pacjentek z rakiem piersi czy komórek raka okrężnicy HT-29, podaje portal dietetycy.org.pl.

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nie rób soku lub nalewki z aronii prosto z krzaka! Poznaj sposób, by pozbyć się goryczy! Podsuwamy przepis - Strefa Agro

Wróć na kolo.naszemiasto.pl Nasze Miasto