Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Astry, w szczególności nowoangielski i nowobelgijski, bywają...
fot. Agnieszka Kwiecień, Nova (wikimedia.commons CC BY-SA 4.0)

Te kwiaty nie boją się zimy. Nie musisz się nimi przejmować, gdy przychodzą mrozy. Polecamy aż 21 pięknych i łatwych w uprawie roślin

Astry

Astry, w szczególności nowoangielski i nowobelgijski, bywają też nazywane jesiennymi astrami, a potocznie „marcinkami" lub „michałkami". Rzeczywiście kwitną późno – od sierpnia/września do października/listopada. Mają charakterystyczne gwiazdkowate kwiaty, najczęściej w odcieniach różu i fioletu (obydwa gatunki), a także lila i białe (astry nowobelgijskie). W zależności od gatunku i odmiany mają zróżnicowaną wysokość, jednak astry nowoangielskie należą do wysokich roślin (1-1,8 m wys.), nowobelgijskie są niższe, mają też karłowe gatunki.

Wymagają one słonecznego miejsca i żyznej, przepuszczalnej ziemi. Latem warto je podlewać, bo wtedy lepiej kwitną i są odporniejsze na choroby. Co kilka lat można je odmłodzić, dzieląc bryłę korzeniową.

Bardzo wytrzymały na mróz, choć mniej popularny jest też aster alpejski (na zdjęciu). Jest niższy (do 40 cm wys.), ma fioletowoniebieskie kwiaty i kwitnie w maju-czerwcu. Trzeba mu zapewnić słońce i wapienną ziemię.

Odporność na mróz: aster nowoangielski i nowobelgijski – strefa 2, aster alpejski – strefa 3

licencja

Zobacz również

W piątek Lech pojedzie do Chorzowa. Rumak: "Największym rywalem jesteśmy my sami"

NOWE
W piątek Lech pojedzie do Chorzowa. Rumak: "Największym rywalem jesteśmy my sami"

Biznes świętuje wejście do Unii Europejskiej!

NOWE
Biznes świętuje wejście do Unii Europejskiej!

Polecamy

Rozpoczęła się  piąta  edycja konkursu „PROW w obiektywie”

Rozpoczęła się piąta edycja konkursu „PROW w obiektywie”

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia