Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Toruń. Świąteczny catering w mieście i okolicach. Ofert jest dużo, ale ceny raczej wysokie

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
Cateringowa oferta na święta jest bardzo bogata, są w niej dania tradycyjne i wykwintne
Cateringowa oferta na święta jest bardzo bogata, są w niej dania tradycyjne i wykwintne Archiwum Polska Press
Ryby, pierogi, barszcz - to dania, które znajdują się w ofercie niemal wszystkich lokali oferujących catering na Boże Narodzenie. Nie zawiodą się też ci, którzy szukają bardziej wykwintnych propozycji. Zamawiając świąteczne dania trzeba się jednak liczyć z dość wysokimi kosztami.

Kontrowersyjne rzeźby w CSW?

od 16 lat

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czas więc pomyśleć o tym, co podamy na bożonarodzeniowym stole. Nim zaczniemy planować menu, warto zajrzeć do lokali w Toruniu i okolicach, które przygotowały swoją ofertę. Wśród propozycji pojawiły się zarówno tradycyjne dania, jak i nieco bardziej oryginalne kompozycje smakowe. Zebraliśmy w jednym miejscu najciekawsze oferty na catering świąteczny. Sprawdźcie Państwo sami, co można zamówić i za ile!

W świątecznym menu Karczmy „Spichrz” z ul. Mostowej w Toruniu znajdziemy przystawki, dania główne i zupy. W tej pierwszej sekcji mamy m.in. tatar z pstrąga 100 g/38 zł, pasztet z karpia 500 g/60 zł i roladę ze szczupaka 50 g/22 zł. Wśród dań głównych znajdziemy zrazy wołowe w sosie 200 g/52 zł, kaczkę pieczoną połowa sztuki za 62 zł i różne rodzaje pierogów mrożonych – 10 sztuk za 36 zł. W zestawieniu są też zupy – barszcz czysty – 0,8 l/36 zł i borowikowa z kluseczkami 0,8 l/49 zł. Zamówienia przyjmowane są do 15 grudnia.

Czterogwiazdkowy „Pałac Romantyczny” w Turznie – jak co roku – przygotował wyjątkowe menu cateringowe na święta. W dziale zimne przekąski znajdziemy m.in. rybę po grecku 0,5 kg/45 zł, carpaccio z wędzonej gęsi kołudzkiej 4 porcje/150 zł oraz carpaccio z polędwicy wołowej również 4 porcje za 150 zł. Pasztet z gęsi kosztuje 100 zł za kg, a pasztet wegetariański 60 zł za kg. Litr barszczu czerwonego kosztuje 40 zł, flaczki z boczniaka i czernina kujawska są po 55 zł za litr. Wśród dań głównych znajdziemy ryby, gęsinę, wieprzowinę i wołowinę. Ciekawie brzmi kotlet mielony z gęsi 100 g/28 zł, polędwiczka wieprzowa w sosie z zielonego pieprzu 100 g/ 25 zł oraz poliki wołowe w czerwonym winie 100 g/38 zł. Pierogi z kapustą i grzybami zamówić można w cenie 80 zł za kg, a nadziewane gęsiną za 130 zł za kg. Zamówienia przyjmowane są do 18 grudnia.

Specjalne dania na Boże Narodzenie przygotowała też "Gęsia szyja". Barszcz z uszkami kosztuje tam 14,90 zł za 400 g, a borowikowa 17,90 zł za taką samą pojemność. W karczmie przygotowywane są również pierogi m.in. ruskie i z kapustą i grzybami w cenie 22 zł za 5 sztuk. Zamówić można też grillowany stek z łososia - 32 zł/100 g i stek z sandacza z grilla - 22 zł/100 g. Pieczone udka z kaczki to koszt 44,90 zł za dwie sztuki, a zrazy wołowe kosztują 22,90 zł za dwie sztuki. Śledź po żydowsku kosztuje w "Gęsiej szyi" 16 zł za 220 g, pstrąg w galarecie 10 zł za 80 g, a sałatka jarzynowa 9 zł za 200 g.

Do 19 grudnia świąteczne zamówienia przyjmuje Pierogarnia "Stary Młyn". W promocji oferowane są róże rodzaje tradycyjnych pierogów w cenie 3,76 zł za sztukę i pierogi z pieca w cenie 7,46 zł za sztukę. 0.9 l barszczu czerwonego kosztuje 21,96 zł, a zupa grzybowa w tej samej pojemności to koszt 32,96 zł. W menu jest też pierś z kaczki 180 g/34,96 zł, dzwonka z karpia na maśle klarowanym 300 g/33,96 zł, tatar z łososia 300 g/44,96 zł i tatar ze śledzia 300 g/29,96 zł. Są też słodkości - sernik królewski, szarlotka i ciasto marchewkowo orzechowe - za 600 g zapłacimy odpowiednio 34,96 zł, 29,96 zł i 34,96 zł.

Świąteczny catering w swojej ofercie ma też restauracja Hotelu "Filmar" przy ul. Grudziądzkiej. Kuchnia oferuje trzy rodzaje pierogów - z kapustą i grzybami, ruskie i ze szpinakiem - wszystkie po 69 zł za 26 sztuk. Do wyboru jest też kilka zup, wszystkie w objętości 250 ml - barszcz czerwony i grzybowa po 16 zł, a rybna po 18 zł. Ciekawie prezentuje się oferta ryb na ciepło. To m.in. karp smażony z migdałami 200g/36 zł, sandacz z porami 180 g/49 zł i łosoś ze szpinakiem w sosie rakowym 200 g/43 zł. Warto też zwrócić uwagę na wegański piernik na bazie suszonych pomidorów 35 zł/0,5 kg, falafel z ciecierzycy z warzywami i sosem pomidorowym 180 g/23 zł oraz pasztet wegański 0,5 kg/44 zł.

Pod hasłem "Świąteczne przysmaki" swoje cateringowe menu promuje Zajazd Rytkówka w Obrowie. Pasztecik z kapustą i grzybami kosztuje tam 1 zł za sztukę, a krokiet z tym samym nadzieniem - 7 zł. Pierogi z kapustą i grzybami to 18 zł za 5 sztuk, karp faszerowany 60 zł/kg, pstrąg w galarecie 10 porcji/50 zł, a sałatka jarzynowa 40 zł/1 kg. W "Rytkówce" za kilogram sernika zapłacimy 55 zł, a kilogram jabłecznika kosztuje złotówkę mniej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto