MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo...
fot. Design_Miss_C/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie od czerwonego mięsa

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo starannej higieny i obróbki kulinarnej, co drób, a szczególną uwagę na właściwe dopieczenie kawałków należy zwrócić podczas przyrządzania steków (odradza się te krwiste) i używania gotowego mięsa mielonego.

Te same zasady obowiązują w kuchni, jak i przy grillu, gdzie łatwiej o niedostateczne podgrzanie produktów. Surowe mięso w marynacie należy trzymać w lodówce, natomiast to już przyrządzone schować do niej w ciągu 1-2 godzin.

Tak samo jak przy obróbce drobiu należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, oraz zadbać, by temperatura wewnątrz kawałków osiągnęła co najmniej 74 stopnie Celsjusza. Szczególną uwagę na świeżość należy zwrócić też m.in. przy spożywaniu tatara czy surowej kiełbasy typu metka.

Zobacz również

W Zielonej Wsi ciężarówka zderzyła się czołowo ze skodą. Jedna osoba w ciężkim stanie

NOWE
W Zielonej Wsi ciężarówka zderzyła się czołowo ze skodą. Jedna osoba w ciężkim stanie

Koncert z okazji Dnia Matki 2024 w Olkuszu. „Sto lat polskiej piosenki”

Koncert z okazji Dnia Matki 2024 w Olkuszu. „Sto lat polskiej piosenki”

Polecamy

Fałszywy paragon i podatki, czyli kto kogo oszukuje

Fałszywy paragon i podatki, czyli kto kogo oszukuje

Aplikacja zastąpi lekarza? AI pomoże ocenić stan zdrowia dziecka

Aplikacja zastąpi lekarza? AI pomoże ocenić stan zdrowia dziecka

Deser tylko dla dorosłych, najlepszy na babskie spotkanie. Zachwytom nie ma końca!

Deser tylko dla dorosłych, najlepszy na babskie spotkanie. Zachwytom nie ma końca!