Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyborna kaczka z jabłkami na święta, niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości. Wiemy, co zrobić, żeby mięso nie było suche

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kaczka z jabłkami to wyśmienita propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad
Kaczka z jabłkami to wyśmienita propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Kaczka z jabłkami to danie, które idealnie sprawdzi się podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. Kaczka musi odpowiednio długo poleżeć w przyprawach, a potem wolno się piecze. Warto poświęcić ten czas, ponieważ mięso kaczki będzie wyjątkowo delikatne i soczyste.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na prawdziwie odświętny obiad. Kaczka z jabłkami to tradycyjna potrawa, często podawana w święta. Możesz ją także przygotować na niedzielny obiad lub rodziną uroczystość: urodziny, komunię czy rocznicę ślubu. Jest to dość proste danie, które zachwyca smakiem i aromatem. Do kaczki pieczonej wystarczy dodać jabłka oraz masło i przyprawy. Nie trzeba nic więcej. Choć przygotowanie kaczki z jabłkiem jest raczej długotrwałe, to nie znaczy, że pracochłonne. Tak naprawdę nie wymaga to dużego wysiłku. Kaczka potrzebuje po prostu czasu, by poleżeć w przyprawach, a potem się upiec. Wolne pieczenie kaczki z jabłkami sprawia, że mięso staje się delikatne i pozostaje soczyste. Do kaczki idealnie pasują tradycyjne zasmażane buraczki.

Kaczka z jabłkami – przepis na odświętny obiad

Czas przygotowania: 3 godziny pieczenia + doba na leżakowanie
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kaczka w całości, świeża lub mrożona,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • po 1 łyżce suszonego majeranku i rozmarynu,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Jak przygotować kaczkę pieczoną z jabłkami?

  1. Miałam świeżą kaczkę, więc najpierw obłożyłam ją przyprawami. Jeśli masz mrożoną kaczkę, musisz zostawić do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
  2. Przyprawy: tymianek, majeranek i rozmaryn wymieszałam z solą i pieprzem i bardzo dokładnie natarłam nimi kaczkę. Zawinęłam ją w folię spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
  3. Przed pieczeniem wyjęłam kaczkę z lodówki, by osiągnęła temperaturę pokojową.
  4. Nagrzałam piekarnik do 220 stopni (góra-dół).
  5. Jabłka obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Część włożyłam do kaczki i zamknęłam wykałaczkami.
  6. Kaczkę umieściłam w brytfance i obłożyłam resztą jabłek.
  7. Roztopiłam masło w rondelku i polałam nim kaczkę.
  8. Przykryłam brytfankę z kaczką i wstawiłam ją na godzinę do piekarnika.
  9. Po tym czasie wyjęłam brytfankę, obróciłam kaczkę i piekłam dalej przez kolejne 2 godziny.
  10. Następnie zdjęłam przykrywkę i przez 30 minut piekłam kaczkę bez przykrycia, aż się zrumieniła.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyborna kaczka z jabłkami na święta, niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości. Wiemy, co zrobić, żeby mięso nie było suche - Strona Kuchni

Wróć na kolo.naszemiasto.pl Nasze Miasto