ZSEU w Żychlinie po raz kolejny w finale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego.
W maju Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni ogłosili VII edycję Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Do udziału w konkursie mogli zgłaszać się uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski. Ich zadaniem było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Zgłoszenie jeszcze przed wakacjami wysłali Sebastian Durski i Damian Durski - uczniowie technikum żywienia, którzy przygotowali konkursowe danie pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych - Katarzyny Hryciuk.
We wrześniu ministerstwo ogłosiło najlepszą, finałową 10, w której znaleźli się właśnie uczniowie z Żychlina.
Na konkursie, który odbył się w Warszawie w Centrum Technik Kulinarnych DORAM - jako jedyni reprezentowali Wielkopolskę, a ich danie - gołąbki w liściach z winogrona, pieczone liście brzozy z miodem z sosem z gorczycy znalazło uznanie u profesjonalnego Jury. Uczniowie otrzymali nagrodę finansową w wysokości 500 zł
W trakcie konkursu uczniowie mieli możliwość spotkać się również ze znanym kucharzem, propagatorem zdrowego żywienia, twórcą "Szkoły na Widelcu", a także prowadzącym program kulinarny Top Chef - Grzegorzem Łapanowskim.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?