20 listopada 2015r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Warszawie odbył się VII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2015. W tym roku, kapituła konkursu postanowiła zakwalifikować do finałowej rywalizacji aż 14 zespołów: 13 z Polski i jeden z Niemiec. Wśród finalistów znaleźli się uczniowie Technikum Żywienia z Kościelca: Bartłomiej Brzozowski i Kamil Pawlak - biorący udział w konkursie kulinarnym oraz Weronika Kozłowska - rywalizująca w konkursie kelnerskim.
- Młodzi kucharze z Kościelca przygotowali karpia w skorupce makowej, na pure z wędzonej gruszki, konfiturą z żurawiny, jarmużem, marchwią i puree z pieczonej dyni oraz schab w kurzej skórze z pesto, puree z wędzonych ziemniaków, jarmużem, czosnkiem i flambirowanymi burakami - informuje Katarzyna Hryciuk z ZSRCKU w Kościelcu.
Konkurs kelnerski składał się czterech konkurencji: improstylu, nakrycia klasycznego weselnego, testu wiedzy oraz serwowania befsztka tatarskiego serwisem angielskim. Weronika Kozłowska musiała zmierzyć się z uczniami klas kelnerskich, kształcących w zawodzie kelner.
Podczas trwania konkursu organizowane były pokazy kulinarne, kelnerski i carvingowe.
Uczniów do konkursu kulinarnego przygotowała nauczycielka Katarzyna Hryciuk oraz szef kuchni Restauracji Herbowa z Uniejowa Jacek Kaźmierczak. O przygotowanie Weroniki zadbały nauczycielki Jolanta Chruścielska i Kinga Czupryńska.
- Szczególne podziękowania należą się absolwentom szkoły: Łukaszowi Czerczakowi za użyczenie sprzętu do ekspozycji potraw oraz Konradowi Dzikowskiemu za zainteresowanie i wsparcie w przygotowaniach do konkursu kulinarnego - dodała Katarzyna Hryciuk.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?