Udział w ogólnopolskim finale - po eliminacjach okręgowych - zapewniło sobie 52 uczniów z całej Polski. Wśród nich znalazła się Patrycja Musiał, uczennica IV klasy Technikum Żywienia ZSRCKU Kościelec, którą do finału przygotowywała nauczycielka Sylwia Sobierajska.
27 marca odbyła się część testowa Olimpiady, na podstawie której wyłoniono najlepszą jedenastkę w kraju. Do ścisłego finału zakwalifikowała się także Patrycja.
Etap ten był etapem ustnym, gdzie uczestnicy musieli zmierzyć się zarówno z trudnymi pytaniami jak i również stresem odpowiadania przed komisją składającą się z przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego oraz Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz doradcy metodycznego specjalności spożywczej.
Uczennica TŻ ZSRCKU Kościelec uzyskała tytuł Laureata VI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, zwolnienie z części teoretycznej egzaminu zawodowego, medal oraz indeks na wyższą uczelnię.
Organizatorem XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?