Kapituła konkursu "Kuchnia Polska na Mazowszu 2015" podjęła decyzję o zakwalifikowaniu do rywalizacji finałowej 14 zespołów z całej Polski. Wśród finalistów są również reprezentanci Niemiec.
W finalnym etapie są także uczniowie Technikum Żywienia ZSRCKU Kościelec, których do konkursu przygotowywał Szef Kuchni Restauracji Herbowa z Uniejowa Jacek Kaźmierczak oraz nauczyciel Katarzyna Hryciuk.
Kościeleccy kucharze przygotowali jako zakąskę gorącą karpia w makowej skorupce z kremem z wędzonej gruszki, żurawinową konfiturą, oraz jarmużem na dyniowym puree a na danie główne schab w ziołowej otulinie na puree z wędzonych ziemniaków, z jarmużem, marchwią, burakiem i dyniowym akcentem.
Podziękowania należą się absolwentowi Konradowi Dzikowskiemu. To dzięki jego staraniom Jacek Kaźmierczak zaangażował się w przygotowania i pomoc młodym kucharzom. Teraz należy tylko ciężko pracować i trzymać kciuki!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?