Konkurs „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” organizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Finał odbędzie się 10 marca 2012 roku w restauracji Forteca w Warszawie.
Zobacz także: "Pączkowe szaleństwo" w ZSRCKU Kościelec
Województwo wielkopolskie reprezentować będą uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Kościelcu: Łukasz Czerczak i Sławomir Kuciński wraz z opiekunem Katarzyną Hryciuk.
- Udział w finale konkursu kulinarnego to dla młodzieży szansa na zaprezentowanie swoich umiejętności szerszemu gronu, ale przede wszystkim kulinarnym ekspertom. Konkurs jest również ukłonem w stronę tradycji i naturalnych polskich produktów, gdzie my będziemy jako jedyni proponowali dania kuchni wielkopolskiej - mówi dr inż. Katarzyna Hryciuk, nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz opiekun finalistów z ZSRCKU w Kościelcu.
Zobacz także: Warsztaty z Łukasz Konikiem [WIDEO, ZDJĘCIA]
Młodzi kucharze najpierw odbyli dwudniowe warsztaty, gdzie przygotowali propozycje dań konkursowych. Na podstawie nadesłanych przepisów jury wyłoniło dziesięć najlepszych zespołów. W finale na kucharzy czeka nie lada zadanie. Będą musieli stworzyć nowoczesne dania: przystawkę, danie główne oraz deser, przy użyciu tradycyjnych produktów regionalnych.
- W Warszawie będziemy gotować pod okiem profesjonalistów i poddani będziemy ocenie przez profesjonalne jury. Jest to dla nas ogromne wyróżnienie, bo wszystkie przepisy wymyśliliśmy sami i sam udział w finale jest już sukcesem - dodaje dr inż. Katarzyna Hryciuk.
Zwycięzcy konkursu będą mogli przygotować posiłek dla Pierwszej Damy. Dla laureatów pierwszych trzech miejsc - miesięczne praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?