Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finał konkursu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska"

GB
Uczniowie z Kościelca wraz z opiekunką
Uczniowie z Kościelca wraz z opiekunką Fot. Katarzyna Hryciuk
Dziesięć szkół z pięciu województw walczyć będzie w finale konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Wśród finalistów jest Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego ZSRCKU w Kościelcu.

Konkurs „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” organizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Finał odbędzie się 10 marca 2012 roku w restauracji Forteca w Warszawie.

Zobacz także: "Pączkowe szaleństwo" w ZSRCKU Kościelec

Województwo wielkopolskie reprezentować będą uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Kościelcu: Łukasz Czerczak i Sławomir Kuciński wraz z opiekunem Katarzyną Hryciuk.

- Udział w finale konkursu kulinarnego to dla młodzieży szansa na zaprezentowanie swoich umiejętności szerszemu gronu, ale przede wszystkim kulinarnym ekspertom. Konkurs jest również ukłonem w stronę tradycji i naturalnych polskich produktów, gdzie my będziemy jako jedyni proponowali dania kuchni wielkopolskiej - mówi dr inż. Katarzyna Hryciuk, nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz opiekun finalistów z ZSRCKU w Kościelcu.

Zobacz także: Warsztaty z Łukasz Konikiem [WIDEO, ZDJĘCIA]

Młodzi kucharze najpierw odbyli dwudniowe warsztaty, gdzie przygotowali propozycje dań konkursowych. Na podstawie nadesłanych przepisów jury wyłoniło dziesięć najlepszych zespołów. W finale na kucharzy czeka nie lada zadanie. Będą musieli stworzyć nowoczesne dania: przystawkę, danie główne oraz deser, przy użyciu tradycyjnych produktów regionalnych.

- W Warszawie będziemy gotować pod okiem profesjonalistów i poddani będziemy ocenie przez profesjonalne jury. Jest to dla nas ogromne wyróżnienie, bo wszystkie przepisy wymyśliliśmy sami i sam udział w finale jest już sukcesem - dodaje dr inż. Katarzyna Hryciuk.

Zwycięzcy konkursu będą mogli przygotować posiłek dla Pierwszej Damy. Dla laureatów pierwszych trzech miejsc - miesięczne praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Finał konkursu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" - Koło Nasze Miasto

Wróć na kolo.naszemiasto.pl Nasze Miasto