Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Garden Party u Herbstów. Zapisy ruszają 6 maja!

Garden Party u Herbstów. Zapisy ruszają 6 maja!

W majówkę pogoda zdąży się jeszcze zepsuć. IMGW prognozuje deszcz i burze. Od 3 maja

W majówkę pogoda zdąży się jeszcze zepsuć. IMGW prognozuje deszcz i burze. Od 3 maja

Polecamy

Potańcówka miejska w Parku Zamkowym w Mysłowicach - wstęp wolny

Potańcówka miejska w Parku Zamkowym w Mysłowicach - wstęp wolny

Jechał 127 km/h - 77 km/h za dużo. Trzy razy więcej wypadków z udziałem motocyklistów

Jechał 127 km/h - 77 km/h za dużo. Trzy razy więcej wypadków z udziałem motocyklistów

Wypadek w powiecie wielickim. Samochód wpadł do rowu, jest osoba ranna

Wypadek w powiecie wielickim. Samochód wpadł do rowu, jest osoba ranna