MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kulinarne zasługi Bony...
fot. Portret Bony w stroju wdowy ok. 1557

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kulinarne zasługi Bony

W 1518 roku żoną króla Zygmunta Starego i jednocześnie królową Polski została Bona Sforza. Zawdzięczamy jej m.in. rewolucję w polskiej kuchni. Bona tak bardzo była przyzwyczajona do włoskich potraw, że nie chciała z nich rezygnować po przeprowadzce do Polski. Wraz z przybyciem królowej na stołach pojawiły się nowe warzywa, nazywane do dziś włoszczyzną: marchew, pietruszka, seler i por.

Stopniowo Bona sprowadziła do Polski także pomidory, brokuły, kalafior, sałatę czy szpinak.

To także Bonie zawdzięczamy pojawienie się w kuchni polskiej makaronu i przypraw korzennych, a także popularyzację wina, które wyparło z czasem miody pitne.

Za sprawą Bony na dworze polskim pojawiły się także widelce.

Zobacz również

Górnik Zabrze: Co prezydent Rupniewska mówi o prywatyzacji i nowym zarządzie?

NOWE
Górnik Zabrze: Co prezydent Rupniewska mówi o prywatyzacji i nowym zarządzie?

Sukces uczniów olkuskiego „Ekonomika”

NOWE
Sukces uczniów olkuskiego „Ekonomika”

Polecamy

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

Dziś policyjna akcja "Prędkość". Więcej policji na drogach

Dziś policyjna akcja "Prędkość". Więcej policji na drogach

Teren przekazany, rusza budowa nowego ronda turbinowego w Toruniu

Teren przekazany, rusza budowa nowego ronda turbinowego w Toruniu