Wielki finał odbył się w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie. Uczestniczyły w nim reprezentacje szkół z Cięzkowic, Cieszyna, Czarnkowa, Płocka, Krościenka, Kościelca oraz Zgierza. Nasz region reprezentowali Katarzyna Burlińska, Klaudia Marciniak i Sebastian Dzierzgwa z ZSRCKU w Kościelcu.
Konkurs rozgrywał się w formule Black Box, gdzie każda z drużyn otrzymała zestaw produktów, który musieli wykorzystać do przygotowania zakąski i dania głównego. Były karczochy, dorada, świeże krewetki, mięso wołowe, ser gorgonzola i szynka parmeńska.
ZSRCKU w Kościelcu wywalczył dwie z czterech nagród: za najaktywniejszy udział szkoły w akcjach internetowych, (nagrodą jest rozpoczęcie III edycji konkursu w Kościelcu) oraz za najlepszy autorski scenariusz lekcji z zakresu kuchni świata. Tutaj nagroda powędrowała do Katarzyny Hryciuk, nauczycielki ZSRCKU w Kościelcu.
Dzięki zdobytej nagrodzie kolejni uczniowie z Kościelca będą mieli okazję uczestniczyć w warsztatach przeprowadzonych w ramach projektu "Dzień z Podravką", a tym samym być może także w finale ogólnopolskim w przyszłym roku szkolnym.
Warto dodać, że nagrodę dla najlepszej drużyny wywalczyła żeńska grupa z Ciężkowic, a miano najlepszego kucharza otrzymał Daniel Ottlik z Cieszyna.
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?