Uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z Kościelca wzięli udział w konkursie gastronomicznym, w którym łącznie rywalizowało 9 szkół z województwa wielkopolskiego i lubuskiego.
Daniel Więckowski startował w kategorii deser, którego tematem był rabarbar jakiego nie znamy. Zaserwował komisji lody rabarbarowe z musem z majowych owoców. Natomiast Dawid Lipiński w kategorii przystawka miał za zadanie przygotować danie o wykwintnym smaku szparagów, serwując jury łososia na szparagowym sosie ze skorzonerą, szparagami z sosem grzybowym oraz botwiną na buraczanej pianie z grillowanymi bakłażanami.
Reprezentanci ZSRCKU w Kościelcu zajęli piąte miejsce. Zwyciężyła szkoła z Gorzowa Wielkopolskiego. Drugie miejsce zdobyli uczniowie ze szkoły w Świebodzinie.
Chłopcy przygotowując się do turnieju mieli możliwość konsultacji z trenerem kulinarnym Patrykiem Dziamskim. Należy także dodać, że do konkursu przygotowała ich Katarzyna Hryciuk, nauczycielka ZSRCKU w Kościelcu.
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?