MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie z Kościelca na warsztach kulinarnych "Tradycyjne Produkty a Nowoczesna Kuchnia Polska"

GB
Uczniowie z Kościelca na warsztatach kulinarnych
Uczniowie z Kościelca na warsztatach kulinarnych Fot. ZSRCKU Kościelec
Uczniowie III klasy Technikum Żywienia ZSRCKU w Kościelcu wzięli udział w warsztatach kulinarnych "Tradycyjne Produkty a Nowoczesna Kuchnia Polska", które odbyły się w Elgiszewie koło Torunia.

Uczniowie Konrad Dzikowski i Sebastian Dzierzgwa z opiekunem Katarzyną Hryciuk wcielali w życie innowacyjne przepisy, przy wykorzystaniu regionalnych produktów, pod czujnym okiem Dariusza Szymańskiego z bydgoskiego „Klubu Kolacyjnego” i Eugeniusza Mientkiewicza - kucharza i smakosza.

Na stole pojawiły się m. in.: gęsia wątróbka z kaparami i anchois, zupa jabłkowa z bursztynem, czy pomidory z kardamonem.

Uczestników warsztatów odwiedzili Dyrektor Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu - Wiesław Czernecki oraz Mirosława Konicka z UM. Młodzi kucharze otrzymali od gości książkę „Kuchnia z rodowodem”, zawierająca tradycyjne potrawy i produkty województwa kujawsko-pomorskiego.

Zobacz także: Wybieramy wystrzałową szkołę [GŁOSOWANIE]

W części teoretycznej uczniowie zapoznali się z systemami jakości żywności w Polsce i całej Unii Europejskiej. Na zakończenie warsztatów wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat, potwierdzający udział w dwudniowym kursie.

- Podczas warsztatów został ogłoszony konkurs kulinarny, którego finał odbędzie się w listopadzie br. w Warszawie. Zainteresowani uczniowie mają możliwość przygotowania autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych i nadsyłania swoich propozycji konkursowych do siedziby Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. Dla laureatów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca, przewidziane są nagrody rzeczowe. Uczniowie ZSRCKU w Kościelcu przygotowując się do tych warsztatów i konkursu kulinarnego wzięli również udział w warsztatach promujących produkty regionalne, które prowadzone były przez kucharza Sebastiana Gołębiewskiego w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu - poinformowała Magdalena Nejman z ZSRCKU w Kościelcu.

Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kolo.naszemiasto.pl Nasze Miasto