Do udziału w Mistrzostwach zakwalifikowano dwudziestu sześciu uczniów szkół gastronomicznych, wśród nich aż czterech reprezentantów ZSRCKU Kościelec: Adriana Jaworskiego, startującego po raz trzeci oraz debiutujące w konkursie Weronikę Kozłowską, Magdę Dens i Marlettę Antas.
Każdy z uczestników musiał dostarczyć na ekspozycję prace do pierwszej konkurencji - rzeźby w arbuzie z wiodącym tematem Kaszuby XXI w. Tematem drugiego zadania było przygotowanie kompozycji bankietowej z owoców i warzyw.
Wykonane prace oceniało jury w składzie: Paweł Sztenderski – sędzia główny, Grzegorz Gniech – sekretarz jury, Krzysztof Wierzba – propagator carvingu w Polsce, Łukasz Szewczyk – brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej IKA oraz srebrny i brązowy medalista Mistrzostw Europy w Carvingu oraz Danuta Suchorz – szefowa kuchni, przedstawiciel Klubu Olimp.
Zwycięzcą IV edycji Carvingowych Mistrzostw Polski Juniorów 2015 został Arkadiusz Rosiak. Drugie miejsce zajął Krystian Dołęcki, a trzecie - Ida Popis.
- Nasz najlepszy zawodnik Adrian Jaworski uplasował się na 4. miejscu, a Marletta Antas znalazła się na 10. miejscu, otrzymując podobnie jak Adrian nagrodę w wysokości około 1000 zł: voucher na kurs carvingowy średniozaawansowany, noże do carvingu, książki oraz wiele drobnych nagród rzeczowych. Dwie pozostałe uczennice Magda Dens i Weronika Kozłowska znalazły się kolejno na 11 i 12. miejscu - poinformowała nas Katarzyna Hryciuk z ZSRCKU Kościelec.
Warto dodać, że Katarzyna Hryciuk (opiekun uczniów z Kościelca) otrzymała specjalne podziękowania za przygotowanie najliczniejszej ekipy startującej z jednej szkoły.
Gratulujemy!
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?