Organizatorem konkursu kulinarnego dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonawcą – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Zobacz także: ZSRCKU Kościelec. Promocja szkoły [WIDEO, ZDJĘCIA]
W konkursie mogli uczestniczyć uczniowie, zgłoszeni przez szkołę gastronomiczną pod opieką nauczyciela. Praca konkursowa to dokładnie opisany przepis kulinarny z uzasadnieniem wyboru produktów i uzasadnieniem kompozycji ich zestawienia. Z całej Polski wpłynęło około 80 zgłoszeń, z których wybrano finałową dziesiątkę.
W ogólnopolskim finale, który odbędzie się w Warszawie 5 października 2013 roku, aż cztery ekipy na dziesięć to drużyny reprezentujące ZSRCKU Kościelec.
Zobacz także: ZSRCKU Kościelec. Sukcesy uczniów i szkolne wydarzenia
Najwyżej oceniona merytorycznie praca konkursowa to praca Klaudii Marciniak i Aleksandry Nuszczyńskiej z klasy IV Technikum Żywienia ZSRCKU Kościelec. Do finału zakwalifikowali się również: Alan Śmiglewski i Daniel Więckowski, Adrian Jaworski i Łukasz Bartosik oraz Joanna Chrzanowska i Karina Dudzińska.
Opiekunem uczniów jest nauczycielka ZSRCKU Kościelec - Katarzyna Hryciuk. Niewątpliwy wpływ na sukces uczniów z Kościelca miał trener kulinarny - Patryk Dziamski, który od marca współpracuje z kościelecką szkołą.
My oczywiście dołączamy się do gratulacji i trzymamy kciuki za finał w Warszawie!
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?