Zespół Szkół Gastronomiczno– Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego” w Kaliszu zorganizował Wielkopolski Konkurs "Profesjonalny Kelner - kluczem do sukcesu zawodowego” pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kalisza Janusza Pęcherza.
Do międzyszkolnych zawodów stanęło pięć szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego. - Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszy dotyczył przygotowania nakrycia stołu na uroczyste śniadanie dla czterech osób oraz nakrycia stołu dla jednej osoby do określonego menu zgodnie z poleceniem i sposobem serwowania potraw. W nakryciu trzeba było uwzględnić szkło do napojów alkoholowych i bezalkoholowych, które uczestnik sam dobierał do podanego menu. Ostatnia konkurencja pierwszego etapu dotyczyła serwowania wina białego w obecności konsumentów. Podczas drugiego etapu, części sprawnościowej, odbył się bieg z tacą z przeszkodami na dystansie 150 metrów - informuje Katarzyna Hryciuk z ZSRCKU w Kościelcu.
ZSRCKU Kościelec reprezentowało dwóch uczniów: Bartek Szczepaniak z klasy IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz debiutujący w konkursach kelnerskich Sebastian Kmieć z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Pierwszy wywalczył Wicemistrzostwo Wielkopolski, drugi - zajął zaszczytne IV miejsce.
Uczniów do konkursu przygotowały: Jolanta Chruścielska i Kinga Czupryńska. Gratulujemy!
Zobacz także: Najlepszy kelner z Kościelca! [ZDJĘCIA]
Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?